FRÅN DÅ TILL NU

Ta del av hela vår historia

Under 1950-talet utvecklade Dr W von Döbel en princip för noggrann bestämning av bromseffekten för cykelergometern. Ungefär samtidigt jobbade Per-Olof Åstrand med ett projekt på GIH där man utvecklade ergometern och dess tester för att intresserade amatörer skulle kunna utföra fysiologiska tester och använda dess data. Strax därefter fick Monark förfrågan om att producera pendelergometern och samma system lever i högsta grad i våra produkter än idag.

Vår historia startade tidigare än så i den anrika cykelfabriken Kroon 1908 i Vansbro, Dalarna. Från Kroon har vi traditionen med robusta cyklar av hög kvalitet som lever kvar än idag. Kvalité som har följt med oss under alla år.

Monark_historia_1218

1910 - 1934

FATTIGPOJKEN
- SVERIGES CYKELMONARK

Ungefär samtidigt som Kroon fabriken, startades Monark nere i Varberg då Birger Svensson inregistrerade firman Svenska Cykeldepoten. Svensson blev sedan känd som Fattigpojken som blev Sveriges cykelmonark. Cykelfabriken blir ett av de tongivande företagen i Sverige och 1934 firade man de 25 åren med ett namnbyte till Svenska Cykelfabriken Monark. Läs mer om vårt systerbolag Monark här>>

1950

MONARK OCH ERGOMETERN

1950-talet när den första ergometer med pendel togs fram, jobbade Per-Olof Åstrand, professor i fysiologi på GIH i Stockholm med att utbilda intresserade "lekmän" att göra fysiologiska tester. Det föll sig naturligt att göra dessa tester på en cykelergometer.

När efterfrågan ökade övertalades Monark att ta upp produktionen av cykelergometern med pendel, samma princip som vi använder på våra cyklar än idag, om än med förfinad och förnyad teknik.
Ladda ner PO Åstrands bok här>>

1970-1996

MONARK EXERCISE AB

På 1970-talet köpte Monark den anrika cykelfabriken CH Kroon och fabriken i Vansbro har sedan dess tillverkat cyklar under namnet Monark

1995 flyttades produktionen av ergometrar till Vansbro året därpå bildades Monark Exercise AB och det är namnet fabriken i Vansbro går under idag. I Monark Exercise AB ingår två varumärken Monark Cargo och Monark Sports & Medical.

Läs mer om Monark Cargo här >>

2021

MONARK IDAG

Monark Exercise är en del av Cycleurope AB med Salvatore Grimaldi som ägare. Gruppen består av varumärken som Bianchi, Crescent, DBS, Everton, Gitane, Kildemoes, Monark, Peugeot, Puch, TEC och Spectra.

Från och med sommaren 2022 koncentrerar vi oss fullt ut på våra producerade varumärken, efter att Bianchi tagit tillbaka sin distribution i norden som vi tidigare skött i Sverige.

2040

MONARK I FRAMTIDEN

Med en hållbar produktion genom vår egen fabrik och svensktillverkade produkter har våra ambitioner att bidra till ett mer hållbart samhälle verkligen lyckats.

Monark Exercise säljer produkter som hjälper till att förbättra livskvaliteten och öka prestandan. Våra produkter utvecklas för att vara attraktiva och av hög kvalitet i användandet.

HÅLLBARHET

HÅLLBARHETSTÄNKET ÄR LIKA VIKTIGT FÖR OSS SOM KVALITÉN

Ta del av våra tankar och läs om hur vi jobbar mot en hållbar framtid.