Submaximalt Test
Åstrandtestet, är ett cykeltest framtaget av professor Per-Olof Åstrand. Åstrand var en pionjär inom modern träningsfysiologi verksam vid GIH i Stockholm. Målet med detta 6-minuters submaximala cykeltest är att mäta den maximala syreupptagningsförmågan (VO2 max), vilket är bra för hälsoundersökningar och för medicinsk rehabilitering.
Vilka träningscyklar passar till testet?
Till ett submaximalt test rekommenderar vi dessa cyklar att använda cyklarna LC7TT, LC6, 939, 928. Detta på grund av att genom att vid flera tillfällen, till exempel under en träningsperiod, testa individen och fastställa om en konditionsträning varit effektiv. Då kan LC7TT vara hjälpsam då den har hög mätnoggrannhet och stora kalibreringsmöjligheter.
939 är vår mest avancerade medicinska cykelergometer, Den är speciellt utformad för att underlätta fysiologiska tester där hög noggrannhet och repeterbarhet är nödvändigt och är en av världens mest exakta cykelergometer.
928 är en varvtalsoberoende cykelergometer (konstant effekt oavsett tramphastighet) med lågt insteg och upprätt cykelposition. Bromsbelastningen kan manövreras direkt via displayen eller från en dator med Monark Test Software.
Vad krävs av en träningscykel?
För att en motionscykel ska utses till bäst i test, måste den vara välkonstruerad och hållbar, ha bra och lättanvänd träningsdator och passa både långa och korta motionärer. Den får också gärna vara lätt att flytta på. När du ska välja träningscykel bör du först och främst fundera på hur mycket du kommer att använda cykeln och till vad.
Ska du ha den till uppvärmning eller nedvarvning, innan eller efter ett pass, behöver du kanske inte ha lika höga krav på komfort och teknik som om motionscykeln utgör själva huvudträningen. Man har tittat närmare på pris, design, funktioner (som antal program och uppkoppling via Bluetooth), användarvänlighet (typ av motstånd, svänghjul, sadelns/styrets justerbarhet och max användarvikt) samt hur smidig maskinen är att förvara (storlek, vikt och om det finns transporthjul).